Tihana Malenica Bilandžija

psihologinja

Mr. sc. Tihana Malenica Bilandžija je profesorica psihologije, sistemska konstelatorica, certificirani coach i trenerica s dugogodišnjim iskustvom u području osobnog i organizacijskog razvoja.

Uz prirodnu sklonost poticanja ljudi da „iz sebe izvuku ono najbolje“, kontinuirano usavršavanje u području upravljanja ljudskim potencijalima i vodstva te usvajanje specifičnih tehnika poput mirenja, mindfulnessa i formiranja novih navika, donijelo joj je specifična znanja i vještine te usmjerilo profesionalnu karijeru prema razvoju, motiviranju i podržavanju pojedinaca u ostvarivanju njihovih ciljeva u privatnom životu i poslovnom okruženju.

Redovito objavljuje tekstove s temama iz psihologije, osobnog razvoja, ljudskih potencijala, vodstva te prikaze knjiga. Oni novijeg datuma dostupni su na portalima Budi dobro, Poduzetnik, Inkubator sreće, u časopisu Essentia te na njenoj web stranici Inspiracija.net.


Koja je uloga Tihane u Centru Misli?


U Centru Misli Tihana nudi usluge coachinga i postavljanja sistemskih konstelacija (individualni i grupni rad) te edukacije iz područja osobnog razvoja.

Coaching se može opisati kao određenu vrstu mentalnog treninga, a coacha kao tenera koji klijenta vodi kroz njega. Ovaj proces je usmjeren na pružanje podrške ljudima koji teže što potpunijem iskorištavanju vlastitih potencijala i uspješnom ostvarivanju svojih životnih i poslovnih ciljeva. U radu s klijentima Tihana posebnu pažnju poklanja osvještavanju i primjeni znanja i vještina koje posjeduju te aktiviranju skrivenih potencijala i kreativnosti kao važnih alata za učinkovito suočavanje sa životnim izazovima i ostvarivanje željenih ciljeva. Kao educirana sistemska konstelatorica klijenta i temu s kojom dolazi na coaching promatra kroz prizmu njegove pripadnosti primarnim i sekundarnim grupama, odnosno sustavima – obiteljskom, poslovnom, društvenom…, uzimajući u obzir ne samo njega kao izdvojenu jedinku već i širi kontekst u kojem živi i djeluje.

Sistemske ili obiteljske konstelacije metoda je osobnog razvoja koja se temelji na fenomenološkom (iskustvenom) povezivanju s tzv. Poljem koje zna (engl. The Knowing Field), a polazi od pretpostavke da naše životne okolnosti kao pojedinca uvelike određuju odnosi i događaji u sistemima kojima pripadamo (obitelj, nacija, poslovno okruženje). Postavljanjem konstelacije „očitava” se energija obiteljskog ili nekog dugog sistema čiji je klijent član ovisno o temi konstelacije. Kroz predstavnike u grupnom ili figurice u individualnom radu postaju nam dostupne informacije o ljudima i događajima koji su vremenski i prostorno udaljeni i o čijim životnim činjenicama ne posjedujemo svjesno znanje. Odvijanje i ishode konstelacija zasad nije u potpunosti moguće objasniti u okvirima dostupnih znanstvenih spoznaja. Klijenti koji žele neku svoju životnu situaciju ili problem sagledati kroz primjenu ove metode mogu se u Centru Misli predbilježiti za individualni susret tijekom kojeg će postaviti svoj osobni konstelacijski rad.